Miért alszunk egyre rosszabbul?

Miért alszunk egyre rosszabbul?

Coacként az egyik leggyakoribb probléma, amellyel ügyfeleim körében találkozom, az alvás kérdése. A mai rohanó és nyüzsgő világban sokan azon kapjuk magunkat, hogy küzdünk, és bármit megadnánk egy jó éjszakai pihenésért. Forgolódunk az ágyban, képtelenek vagyunk lecsillapítani az elménket, és békésen elaludni. Alvásunk minősége és mennyisége nagymértékben befolyásolja általános jólétünket, mindenre hatással van hangulatunktól és energiaszintünktől a kognitív funkcióinkig és fizikai egészségünkig. Ebben a cikkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy vajon miért alszunk egyre rosszabbul és mit tehetünk annak érdekében, hogy ez változzon.

Miért alszunk egyre rosszabbul?

Ez a kérdés áll az alvásválság középpontjában, amellyel sok ember szembesül a modern korban. Számos tényező járul hozzá ehhez a széles körben elterjedt problémához, az életmódtól és a környezeti hatásoktól kezdve a mögöttes egészségügyi állapotokig és pszichés stresszorokig. Nézzünk meg mélyebben néhány fő okot, amiért oly sokan küzdünk a szükséges pihentető alvásért.

1. Stressz és szorongás

A rossz alvás mögött meghúzódó egyik fő bűnös a stressz és a szorongás. A mai hiperkapcsolatos világban sokunkat folyamatosan bombáznak értesítések, e-mailek, valamint időnk és figyelmünk igénye. Ez a krónikus stresszállapot tönkreteheti ellazulási és lazítási képességünket, megnehezítve elménk elcsendesedését és a békés elalvást.

Coachként gyakran azon dolgozom az ügyfelekkel, hogy dolgozzak ki stratégiákat a stressz kezelésére és a belső nyugalom érzésének megalapozására. Az éber figyelem gyakorlatai, relaxációs technikák és stresszcsökkentő tevékenységek napi rutinjaiba való beépítésével az emberek kedvezőbb környezetet teremthetnek a pihentető alváshoz.

2. Képernyőidő és kék fény

Az elektronikus eszközök elterjedtsége életünkben jelentős hatással van alvási szokásainkra is. A képernyők által kibocsátott kék fény megzavarhatja cirkadián ritmusunkat, megnehezítve az éjszakai elalvásunkat. Sokan hibát követnek el azzal, hogy közvetlenül lefekvés előtt lapozgatjuk okostelefonjainkat vagy tévét néznek. Jó ha tudjuk, hogy ezzel tudatlanul is szabotáljuk a jó éjszakai pihenés esélyeit.

Minden ügyfelemet arra próbálom meg ösztönözni, hogy alakítsanak ki egy olyan lefekvés előtti rutint, amely magában foglalja a képernyők kikapcsolását legalább egy órával lefekvés előtt, hiszen ez segíthet a belső óráik visszaállításában, és jelezheti a szervezetnek, hogy ideje elaludni.

3. Szabálytalan alvási szokások

Az szabálytalan alvási ütemterv szintén hozzájárulhat a rossz alvásminőséghez. Sok embernek szabálytalan alvási szokásai vannak, ami abban nyilvánul meg, hogy hétvégén későn ébrednek, hogy kompenzálják a hétközbeni korai keléseket. A természetes alvás-ébrenlét ciklusunk megzavarása felboríthatja testünk belső óráját, ami elalvási és éjszakai alvási nehézségekhez vezethet.

Nem győzöm hangsúlyozni a konzultációk során a következetes alvási szokások fontosságát, amelyeket még hétvégén is következetesen be kell tartani. Ha minden nap ugyanabban az időben fekszünk le és ébredünk fel, azzal szabályozható a cirkadián ritmusunk, és idővel javulhat alvásuk minősége.

4. Rossz alvási környezet

Pihenésünk minőségében az is jelentős szerepet játszhat, hogy milyen környezetben alszunk. Az olyan tényezők, mint a zaj, a fény, a hőmérséklet és a komfortszint, mind befolyásolhatják az elalvás könnyedségét és az éjszakai alvás minőségét. A sötét, csendes, hűvös és kényelmes alvásbarát környezet kialakítása elősegítheti a jobb alvást.

Gyakran azt tanácsolom az ügyfeleknek, hogy fektessenek be jó minőségű matracba és ágyneműbe, zárják ki a külső zajt füldugóval vagy fehér zajt okozó gépekkel, és sötétítsenek be a hálószobában az optimális alvási környezet megteremtése érdekében. A környezetünk kis módosításával nagy változást hozhatunk pihenésük minőségében.

5. Egészségi állapotok 

Egyes esetekben a rossz alvás egy mögöttes egészségügyi probléma tünete lehet, például alvási apnoe, álmatlanság, nyugtalan láb szindróma vagy depresszió. Ha az ügyfelek az életmódbeli változtatások ellenére is tartós alvásproblémákkal küzdenek, azt javaslom, hogy konzultáljanak egy egészségügyi szakemberrel, hogy kizárjanak minden olyan lehetséges egészségügyi problémát, amely hozzájárulhat az alvászavarokhoz.

Záró gondolatok

Mint láthatjuk, az okok, amelyek miatt oly sokan egyre rosszabbul alszunk, sokrétűek és összetettek. A stressztől és a szorongástól a képernyő előtt töltött időig és a rendszertelen alvási ütemezésig számos olyan tényező játszik szerepet, amelyek befolyásolhatják alvásunk minőségét és mennyiségét.

Az alvászavarok mögött meghúzódó problémák megoldásával proaktív lépéseket tehetünk a pihenéssel és megújulással járó egészségesebb kapcsolatok kialakítása érdekében.

További érdekes cikkekért a tudatos életmód és a life coaching témakörében kövessetek minket a Facebook oldalunkon, így biztosan nem maradtok le a legújabb hírekről.

Felhasznált képek: pexels.com

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions