Vegán karácsonyi sütemények

Karácsonykor még azok is hajlamosak többet nassolni, akik egyébként odafigyelnek arra, hogy milyen ételeket fogyasztanak. Nassolni azonban egészséges finomságokat is lehet. Elhoztunk nektek néhány klasszikus receptet, amiket mindenképpen megéri elkészíteni idén karácsonykor.
Vegán karácsonyi sütemények

A vegán karácsonyi sütemények is lehetnek ugyan olyan finomak, mint az eredeti változatuk. A tudatos életmód követőinek sem kell lemondaniuk a klasszikus karácsonyi süteményekről. Következzenek hát a kedvencek, amelyek szinte egyik család asztaláról sem hiányozhatnak.

Vagán karácsonyi sütemények

Lekváros omlós keksz 

Hozzávalók: 300g zabliszt (vagy más alternatíva), 60g porcukor, 55g almaszósz, 160g vegán margarin.

A töltéshez és díszítéshez: diabetikus lekvár, porcukor és étcsokoládé.

Elkészítés: A lisztet és a porcukrot szitáljuk egy tálba, majd morzsoljuk hozzá a margarint és az almaszósszal együtt kezdjük el gyúrni. Mikor összeállt a tészta, nyújtsuk ki fél centi vastagságúra, és tetszőleges formával kezdjük el kiszurkálni. 160°C-ra előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük kb. 12-14 percig a formára vágott tésztákat, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, töltsük meg lekvárral, vagy mártsuk olvasztott étcsokoládéba, esetleg hintsük meg porcukorral!

Vegán karácsonyi sütemények

 

Vegán zserbó szelet

Hozzávalók a tésztához : 35 dkg liszt, 20 dkg vegán margarin, 5 dkg cukor, 15 g élesztő, csipetnyi sütőpor, csipet só, 1 tk. citromlé, 0,5 dl növényi tej + az összeállításhoz

A töltelékhez: 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 40 dkg sárgabarack lekvár

Hozzávalók a csokoládémázhoz: 3 ek cukor, 3 ek kakaópor, 3 ek víz, 3 kocka étcsokoládé, 4 dkg vegán margarin

Elkészítés: Fél dl langyos növényi tejben, 1 tk cukorral futtasd fel az élesztőt. A lisztet keverd el a sütőporral, majd a morzsold el benne a margarint. Ha meg van, öntsd hozzá az élesztős tejet, a cukrot, a sót és a citromlevet. Alaposan dolgozd össze a keveréket, közben, ha szükséges, adhatunk még hozzá egy kevés növényi tejet. Végül osszuk el a tésztát három egyenlő részre. A legjobb ha ezt mérlege tesszük, ugyanis így biztosan egyforma méretű lapokat sütünk majd.

Nyújtsd ki az első tag tésztát a tepsi méretére (35×25 cm). Ha meg van, helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kend rá a sárgabarack lekvár felét és szórd meg egyenletesen a cukorral elkevert darált dió felével. Után helyezd rá a következő kinyújtott lapot, és következhet a maradék lekvár és végül a kimaradt cukros dió. A tetejére végül az utolsó kinyújtott tésztalap következik. Az így elkészült süteményt hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, hogy a tészta újra megkelhessen. Szurkáld meg a tetejét villával, hogy távozhasson belőle sülés közben a gőz, majd előmelegített sütőben 180 fokon süsd aranybarnára. Miután teljesen kihűlt, jöhet a csokimáz: keverd el a kakaóport  a cukorral, majd a vízzel. Lassú tűzön főzd, állandó keverés mellett. Add hozzá az étcsokit is, majd sűrűre, egyneműre főzd fel. Végül add hozzá margarint is, majd mikor elolvadt, forrón a süteményre öntjük, és elsimítjuk.

Vegán karácsonyi sütemények

Az abszolút kedvenc: Mézeskalács

Vegán mézeskalács

Hozzávalók: 1 ek. lenmaglisz, 2 ek víz, 140 g margarin, 100 g barna cukor, 3 ek rizsszirup, 3 tk mézeskalács-fűszerkeverék, 350 g finomliszt + a nyújtáshoz, 1 tk szódabikarbóna, 1 tk őrölt gyömbér, 1 tk fahéj, 1 tk szerecsendió

Elkészítés: A vegán mézeskalács elkészítéséhez a lenmaglisztet elkeverjük a vízzel és állni hagyjuk. Egy kisebb lábasban összeolvasztjuk a margarint a cukorral és a rizssziruppal, majd egy tálba öntjük és a hűtőbe helyezzük 10 percre, hogy kicsit hűljön. Egy dagasztógép táljába rakjuk a száraz összetevőket, alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a langyos, kissé kihűlt margarinos-cukros egybeolvasztott „méz” helyettesítőjét és a dagasztógéppel tovább keverjük, amíg össze nem áll a massza. Kicsit átdolgozzuk kézzel, majd frisseltartó fóliába csavarjuk és a hűtőbe tesszük pihenni fél órára.

Lisztezett felületen kinyújtjuk egy sodrófával 1 cm-es vastagságúra és formákat szúrunk ki belőle. A leeső darabokat újragyúrjuk és további formákat szúrhatunk ki belőle. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a tésztánk.

A mézeskalács figurákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

Tetszés szerint díszíthetjük a boltokban kapható színezett díszítőkkel.

Ezek a vegán karácsonyi sütemények garantáltan sikert fognak aratni a családnál. Ha hiányzik még néhány összetevő, vegán webshopból megrendelheted őket még az ünnepek előtt.

Kellemes sütögetést és készülődést kívánunk az ünnepekre!

 

Felhasznált képek: Pixabay

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions