Ajurvédikus dosha – Diéta a doshák szerint

Nem könnyű igazán biztosnak lennünk abban, hogy melyik ajurvédikus dosha dominál bennünk. Ezt a cikket azért készítettük, hogy segítsünk megtalálni a hozzád leginkább illőt. 
Ajurvédikus dosha – Diéta a doshák szerint

 

Korábban már készítettünk egy cikket a doshákról ( ezen a linken bővebben is olvashatsz róluk), azonban gyors összefoglalásként ismét szükséges megemlítenünk hogy mit is takar az ajurvédikus dosha kifejezés.

Aki még nem tanulmányozta mélyebben az Ayurvéda tanait, lehet, hogy nem tudja mit is jelent a dosha valójában. A dosha szó jelentése egyensúlytalanságot jelent. Az Ayurvéda tanításai szerint a világmindenséget az 5 elem ( föld, tűz, víz, levegő és éter) alkotja. Ennek alapján tehát az emberi testben a doshák az 5 elem egyensúlytalanságát jelentik. A három dosha a test minden részében jelen van, azonban egy dosha egyénfüggően mindig dominánsabb.

Ajurvédikus dosha – az emberi test legmagasabb szintű szabályzója

A doshák határozzák meg testi, lelki és szellemi felépítésünket. Ez magyarázza azt is, hogy egyesek miért képesek elviselni olyan dolgokat, amelyeket mások nem. Azonban ha annak megfelelően élünk, ami a doshánknak megfelelő, egészséges és kiegyensúlyozott életet élhetünk. Azonban ha nem figyelünk oda rájuk és valamelyik dosha egyensúlya felborul , akkor hajlamosabb lehetünk a betegségre. Minden tehát az étkezés, a testmozgás és a tudatos életmód egyensúlyáról szól.

Ajurvédikus dosha

 

Diéta az ajurvédikus dosha szerint

A Vata Dosha

Az Ayurveda szerint a Vata dosha a tér és a levegő elem kombinációja. Azok az emberek, akikben túlnyomórészt a Vata Dosha dominál, általában vékonyabb testalkattal rendelkeznek. Továbbá kreatívak, kedvesek és impulzívak. Szeretik önmagukat kifejezni és ebben nagyon lelkesek lehetnek. A Vata Dosha tulajdonságai: száraz, hideg, durva, könnyű. Ez a dosha leginkább a medencével, a csontokkal, a fülekkel, a vastagbélekkel, a bőrrel és a combokkal társul.

Ajánlott ételek:
Édes gyümölcsök: sárgabarack, avokádó, dinnye, cseresznye, mangó, narancs
Főtt zöldségek: spárga, répa, káposzta, fokhagyma, hagyma, borsó, burgonya, tök
Hús: marhahús, bivaly, kacsa, csirke, garnélarák, tonhal, lazac, szardínia

Kerülendő ételek:
Leginkább száraz gyümölcsök: száraz datolya és füge, körte, áfonya, görögdinnye
Nyers zöldségek: brokkoli, karfiol, zeller, padlizsán, borsó, paradicsom
Hús: bárány, sertés, nyúl, őz, pulyka

A könyvet erre a linkre kattintva rendelheted meg

A Pitta Dosha

Ez a ajurvédikus dosha a tűz és a víz elem kombinációja. Az ilyen típusú emberek átlagos testalkatúak, súlyukkal nincs gond, számukra a yo-yo hatás gyakorlatilag nem létezik. Rendkívül intelligensnek és boldognak jellemzik őket, életüket, munkájukat lendületesen végzik. A Pitta jellemzői: forró, folyékony, éles és folyamatosan mozgó. Ez a dosha a gyomorral, a vékonybéllel, a vérrel, a szemmel és a bőrrel társul.

Ajánlott ételek:
Édes gyümölcsök (hasonlóan a Vata dosha típushoz): kókuszdió, avokádó, dinnye, szilva, narancs
Édes és keserű zöldségfélék: spárga, zeller, koriander, uborka, gomba, saláta
Hús: bivaly, csirke, garnélarák, nyúl, pulyka, szarvasmarha, hal (édesvízi)

Kerülendő ételek:
Savanyú gyümölcsök: alma, grapefruit, kivi, citrom, rebarbara
Csípős zöldségek: nyers répa, zöld olajbogyó, csípős paprika, paradicsom, fehérrépa
Hús: marha, kacsa, bárány, sertés és minden tengeri hal

Ajurvédikus dosha szerinti étrend

 

A Kapha Dosha

A harmadik és egyben utolsó doshánk, a Kapha dosha. A víz és a föld elem keveréke, az ilyen típusú embereket testesebbnek és erősebb csontozatúaknak írják le. Figyelniük kell a súlyukra is, ugyanis ha elengedik magukat, akkor gyorsan híznak. A személyiségjegyeket illetően hajlamosabbak nyugodtak lenni, de a pörgés sem áll messze tőlük.  Leginkább a következő kifejezésekkel ábrázolhatók: nehéz, nedves, statikus és lágy. A Kapha dosha a mellkassal, a gerincfolyadékokkal és a tüdővel társul.

Ajánlott ételek:
Savanyúbb gyümölcsök: bogyók, meggy, szőlő, áfonya, füge, mazsola, aszalt szilva
Csípős és keserű zöldségek: karfiol, kukorica, fehérrépa, brokkoli, sárgarépa, padlizsán
Hús: hal (édesvízi), csirke, nyúl, garnélarák, pulyka, szarvas

Kerülendő ételek:
Édes-savanyú gyümölcsök: avokádó, banán, kókuszdió, datolya, grapefruit, kivi, mangó
Édes és lédús zöldségek: uborka, fekete vagy zöld olajbogyó, édesburgonya, tök, paradicsom, cukkini
Hús: marhahús, bivaly, kacsa, hal (tengervízi), szardínia, tonhal

Reméljük hasznosnak bizonyult a diétához kapcsolódó cikkünk és hamarosan ti is kipróbáljátok a javasolt étetek fogyasztását. Tapasztalataitokat is szívesen fogadjuk!

 

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions