A válogatós gyermekek táplálása

A válogatós gyermekek táplálása

Szülőként nehéz lehet rávenni a gyerekeket, hogy megegyék a zöldségeket. Sok gyerek természetesen vonzódik a cukros, zsíros és szénhidrátban gazdag ételekhez, míg a zöldek, a gyökérzöldségek és más termékek gyakran félrekerülnek a tányéron. Ez egészségügyi szempontból aggasztó lehet, mivel a gyerekeknek gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, kiegyensúlyozott étrendre van szükségük növekedésük és fejlődésük támogatásához. Megfelelő megközelítéssel azonban még a legválogatósabb gyermekeket is jó evővé varázsolhatjuk. Íme néhány bevált stratégia, amelyekkel a válogatós gyermekek táplálása könnyebb lehet, és rávehetjük őket, hogy több zöldséget fogyasszanak.

A válogatós gyermekek táplálása

Íme néhány tipp, hogyan vehetjük rá a gyermekeket arra, hogy több zöldséget fogyasszanak:

Kezdjük korán és tartsuk fenn

A kulcsa annak, hogy a gyerekeket rávegyük a zöldségfogyasztásra, az az,  hogy ezeket a szokásokat már kiskoruktól kialakítjuk bennük. A csecsemők és a kisgyermekek kezdetben elutasíthatják az új ételeket, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy az idővel történő ismételt kóstoltatás fokozatosan növelheti az elfogadást. Ne csüggedjünk tehát, ha gyermekünk kezdetben kiköpi a borsót, vagy nem hajlandó megkóstolni a brokkolit – csak kínáljuk továbbra is nekik, de ne erőltessük őket, hogy el is fogyasszák az egészet azonnal.

A szakértők azt javasolják, hogy a hozzátáplálás kezdetén és az új ételek bevezetésénél néhány naponként vezessünk be új zöldségeket, és folytassukk az újbóli kínálást, még akkor is, ha a gyerekek többször elutasítják őket. 10 vagy több alkalmat is igénybe vehet, mielőtt a gyermek hozzászokik egy új ételhez. Legyeünk türelmesek és kitartóak, és gyermekünk végül beadja a derekát.

Vonjuk be őket az elkészítési folyamatba

A gyerekek nagyobb valószínűséggel esznek olyan ételeket, amelyek elkészítésében ők is részt vettek. Vigyük magunkkal a gyerekeket a konyhába, és vonjuk be őket a kisebb munkákba, pl. a zöldségek mosásába, aprításába és főzésébe. Hagyjuk, hogy megfogdossák és megismerjék az új termékeket az élelmiszerboltban. Még kertészkedésre és saját zöldségtermesztésre is rávehetjük őket. Minél nagyobb a felelősségvállalásuk és a részvételük, annál motiváltabbak lesznek arra, hogy ténylegesen megegyék, amit létrehoztak.

Úgy is ösztönözhetjük a gyerekeket, hogy próbáljanak ki új zöldségeket, ha engedjük, hogy szórakoztató, gyerekbarát szószokba vagy mártogatósokba mártsák bele őket.

Figyeljünk arra, hogyan kínáljuk őket

A gyerekek, akárcsak a felnőttek, nagyobb valószínűséggel esznek meg olyan ételeket, amelyek étvágygerjesztő megjelenésűek és illatúak. A zöldségfélék tálalásánál tegyük vizuálisan érdekessé őket szórakoztató formákba vágva, kreatívan elrendezve a tányéron, vagy élénk színekkel párosítva. Különféle főzési módszerekkel is kísérletezhetünk az íz és az állag fokozása érdekében.

A zöldségek sütése, grillezése vagy párolása kihozhatja azok természetes édességét, míg a nyers zöldségek ropogtathatóak. Ne féljünk fűszerezni, vagy egy kis egészséges zsírral megkenni őket, hogy ízesebbé tegyük a fogásokat. Minél több érzékszervet megragad az étel, annál lelkesebben kóstolnak majd bele a gyerekek.

Mutassunk példát 

Talán a leghatásosabb, amit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünk megegye a zöldségeket az az, hogy mi magunk is azt a viselkedést tanúsítjuk, amelyet látni szeretnénk. Ha gyermekeink azt látják, hogy lelkesen fogyasztunk különféle zöldségeket, nagyobb valószínűséggel követik a példánkat. Mondjuk el az ízeket és textúrákat, és beszéljük meg a táplálkozási előnyöket.

Kreatívak is lehetünk, ha pürésített vagy apróra vágott zöldségeket teszünk szószokba, levesekbe, pékárukba és más gyerekbarát ételekbe. Így anélkül kapják meg a táplálékot, hogy észrevennék.

Dicsérjük meg őket

A válogatós gyermekek táplálása nem mindig lineáris, ezért mindenképpen dicsérjük meg őket, ha a legapróbb falatot is magukhoz veszik egy új zöldségből. Idővel ezek a kis lépések nagy változásokhoz vezetnek.

Ne feledjük, hogy mindenkinek vannak olyan ételek, amelyeket nem szeret, még felnőttként is. A cél nem az, hogy a gyerekeket minden egyes zöldség megszerettetésére kényszerítsük, hanem az, hogy megmutassuk nekik a sokféleséget, és segítsük őket az egészséges, tudatos táplálkozás kialakításában. Türelemmel és kitartással az étkezést egy csatából testük és lelkük táplálásának lehetőségévé alakíthatjuk.

További érdekes cikkekért kövessetek minket a Facebook oldalunkon, így biztosan nem maradtok le a legújabb hírekről.

Felhasznált képek: pexels.com 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions